HOME
 

Opstellen van een evaluatieformulier

Ondanks het feit dat we als leerkracht moeten aantonen dat de leerlingen de doelstellingen van ons vak hebben bereikt, zijn doelstellingen vaak niet observeerbaar geformuleerd.Om te komen tot een objectieve evaluatie van de leerling is het nodig dat de leerkracht zijn doelstellingen omzet tot observeerbare evaluatiecriteria. Voor elke oefening moet de leerkracht dit slechts éénmaal uitvoeren. Daarna zie je bij elke opdracht automatisch de lijst met criteria en hoeft de leerkracht niet meer stil te staan bij het doel die je daarbij aan het evalueren bent.
Elke leerkracht heeft hierbij zijn eigen manier van werken, zijn eigen stijl en bepaalt zelf hoe ver ze daarin willen gaan. Daarom kan je de evaluatiecriteria in de Competentiemeter op vijf manieren invoeren. Hier een overzicht.

De wizard is de meest gebruikte, eenvoudigste en snelste manier om je criteria in te voeren. In drie eenvoudige stappen voeg je je criteria in:
  1. Bepaal wie de evaluatie zal invoeren en geef een lijst op van alle evaluatiecriteria in de opdracht.
  2. In de tweede stap kan je voor elk criterium bepalen welke doelstelling je hiermee aan het evalueren bent.
  3. In de derde stap bepaal je voor elk criterium hoeveel punten je voorziet en geef je aan met welke elementen je de observatie zal invoeren: enkel een score, een stukje tekst of met keuzerondjes. Je kan hierbij een eigen schaalsjabloon kiezen.

Je kan in de Competentiemeter gemakkelijk de bestaande criteria die je gebruikte in een andere oefening of zelfs in een ander vak kopiëren naar een nieuwe oefening.

Wie problemen heeft met het formuleren van correcte, observeerbare en eenduidige evaluatiecriteria kan gebruik maken van een criterialijst. Hierbij kan je voor elke doelstellingen een lijst aanleggen met concrete criteria. Bij het toevoegen van de criteria via een criterialijst hoef je dan enkel de criteria aan te vinken die je in je evaluatie wenst te gebruiken.

Vanuit een Ms Excel bestand kan je gemakkelijk je evaluatiecriteria importeren in een nieuwe oefening.

Bij het toevoegen van evaluatiecriteria op maat kan je van elke evaluatievorm en element gebruik maken. Enkele voorbeelden:
  1. Je kan hier gebruik maken van alle elementen, ook van een keuzelijst of selectievakjes.
  2. Je kan je criterium koppelen aan meerdere doelstellingen
  3. Kan de manier voor het berekenen van de score instellen
  4. Je kan zelf de rubrics toevoegen voor een beschrijvende beoordeling
  5. Je kan criteria verplicht maken